Gündemden Haberler /Şubat – Kömür Etme

26 Şubat 2021 – Bangladeş’te 9 Kömürlü Termik Santral askıya alınacak

Bangladeş, ithal kömürün maliyetinin artması ve denizaşırı yatırımcıların fosil yakıtlar için finansmanı azaltması nedenleriyle, 9 yeni kömür projesini askıya almayı planlıyor. Bangladeş Gazetesi’nin haberine göre, ülkenin enerji sekreteri birleşik güç kapasitesi 7.461 MW olan kömürle çalışan santralleri askıya alma kararı verdi. Analistler, ithal kömürün yüksek maliyetinden denizaşırı yatırımcıların finansal desteğindeki düşüşe kadar bir dizi faktörün bu karara katkıda bulunduğunu belirtiyorlar. 

Kaynak: https://www.daily-sun.com/printversion/details/537552/Govt-to-drop-nine-coalfired-plants 

25 Şubat 2021- Türkiye Paris Anlaşmasını Onaylamalı

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA), Ekoloji Birliği, Ekosfer Derneği, TEMA Vakfı ve WWF-Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 37  sivil toplum kuruluşu (STK) adına yapılan ortak açıklamada, Paris Anlaşması’na bugüne kadar 197 ülkenin imza attığı belirtildi.

Bunların 191’inin anlaşmaya taraf olarak süreci tamamladıkları, Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye’nin ise anlaşmaya taraf olmadıkları bildirildi.

Türkiye’nin, Paris Anlaşması’nı onaylamayan tek G20 ülkesi durumunda yer aldığı ifade edilen açıklamada, anlaşmanın ilk imzacılarından olan Türkiye’nin süreci tamamlayarak anlaşmaya taraf olması çağrısında bulunuldu. TEMA Vakfı Çevre Politikaları Bölüm Başkanı Ceren Pınar Gayretli, “Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamaması halinde geleceğin siyaseti, ticareti ve ekonomisinin çerçevesini çizen ülkelerin dışında kalacağını” ifade etti ve “Türkiye yön veren değil, izleyen olacak. Türkiye’nin bir an önce Paris İklim Anlaşması’nı onaylayıp, iklim hedeflerini güçlendirerek küresel çalışmaların liderleri arasında yer almasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiyenin-paris-anlasmasini-onaylamasi-icin-37-stk-tarafindan-imza-kampanyasi-baslatildi/2156381 

9 Şubat 2021 – Dünya çapında her 5 ölümden 1’i fosil yakıtlardan kaynaklanıyor! 

Birmingham Üniversitesi, Leicester Üniversitesi ve Londra Üniversitesi Akademisi iş birliğiyle Harvard Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir araştırmaya göre, 2018 yılında fosil yakıt kaynaklı hava kirliliği nedeniyle 8 milyondan fazla ölüm gerçekleşti. Daha önceki araştırmalara kıyasla önemli ölçüde yüksek olan bu sayıya göre; dünya çapında her 5 ölümden 1’ine, kömür ve dizel gibi fosil yakıtların kullanımından ortaya çıkan hava kirliliği sebep oluyor.

Environmental Research dergisinde yayımlanan araştırmaya göre fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğinin en yoğun olduğu Kuzey Amerika’nın doğusu, Avrupa ve Güneydoğu Asya gibi bölgeler en yüksek ölüm oranlarına sahip.

Kaynak: European Climate Foundation Basın Bülteni (e-mail)

9 Şubat 2021 – COP26 öncesi İngiltere’nin yeni kömür projesine tepki!

İklim kampanyacıları, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a mektup yazarak, İngiltere’nin kuzeybatısındaki Cumbria bölgesinde yapılması planlanan kömür madenciliği projesinin durdurulmasını istedi. Birçok çevre örgütü tarafından imzalanan mektupta, yerel yönetimin onayından geçen Cumbria kömür projesine itiraz ediliyor. 

İngiltere’deki çevre örgütleri; bu yılın Kasım ayında Glasgow’da gerçekleşecek COP26 İklim Değişikliği Zirvesi öncesinde, İngiliz hükümetinin iklim krizine büyük etkisi olacak bu projeyi durdurmamasının büyük şaşkınlık yarattığını belirttiler. 

Başbakanlık ofisi ise İngiltere’nin iklim politikalarında dünya lideri olduğunu ancak yerel konseyin maden ocağının yapılmasına ilişkin kararının önüne geçilemeyeceğini söyledi.

Friends of the Earth (Yerkürenin Dostları), Greenpeace ve Cumbria Vahşi Yaşam Vakfı gibi oluşumların imzasını taşıyan mektupta, hükümetin maden ocağının durdurulmamasına ilişkin tavrının, COP26 Zirvesinin ev sahibi olarak Birleşik Krallık’ın inandırıcılığına gölge düşürdüğü belirtiliyor.

Kaynak: https://www.iklimhaber.org/ingilteredeki-yeni-komur-projesi-tepki-aldi-cop26-oncesi-ulkenin-inandiriciligina-zarar-veriyor/