Gündemden Haberler / Ekim – Kömür Etme

30.10.2021 – Dünyadaki 3000 kömür santrali kapanmalı

TransitionZero tarafından yayımlanan “Coal-26” isimli bir rapora göre, Paris İklim Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışını 1.5 derecenin altına düşürmek için dünya çapındaki 3000 kömürle çalışan elektrik santralinin kapanması gerekiyor.

Şu anda dünya genelinde faaliyette olan ve depolama teknolojisi kullanmadan çalışan 2.067.713 megavatın (MW) üzerinde “kömür gücü” var. Bu birimlerin her birinin 314 MW büyüklüğünde olduğu düşünülüyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmak için 2030 yılına kadar bu sayının 1.192.000 MW’a düşmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu veriden yola çıkan rapor buna göre her gün yaklaşık olarak bir kömür santralinin kapanması gerektiğini söylüyor. Araştırmanın yazarları çalışmaları ile ilgili, “2030’a kadar yaklaşık 3 bin kömür ünitesinin, yani her gün yaklaşık bir ünitenin kapanması gerektiğini ortaya çıkardık. Bu gerçekleşirse sıcaklık artışını 1,5 derecenin altına düşürme ihtimali güçlenecek” dedi.

Açıklamalara göre bu rapor, dünyanın en çok sera gazı emisyonu oranına sahip olan Çin için de önemli bir çalışma. Uzmanlar bu rapor sayesinde ülkenin yeşil enerji kaynaklarını kullanmada daha istekli olmasını umduklarını belirtti. TransitionZero analisti Matt Grey de açıklamalarında bununla ilgili verdiği demeçte, “Mantıklı sonuçlar elde etmek istiyorsak, çabaların yarısının Çin’den gelmesi gerekecek” dedi. Çin 2005 yılında %70’in üzerinde olan toplam enerji üretim kapasitesindeki kömür payını 2020’de %57’ye düşürmesine rağmen hâlâ kömür enerji tüketiminde üst sıralarda yer alıyor. Gray’e göre ülkenin yeşil enerji kaynaklarını benimseme oranını artırması iklim hedeflerine ulaşılması için hayati önem taşıyor.

Kaynak: https://www.donanimhaber.com/uzmanlar-dunyadaki-3000-komur-santralinin-kapanmasi-gerekiyor–140880

25.10.2021 – “Kömürü tarihe gömmek öncelik olarak görülüyor”

Ember’den Küresel Program Lideri Dave Jones ve Elektrik ve İklim Veri Analisti Ufuk Alparslan, Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin yurtdışı kömür yatırımlarını sonlandıracaklarını duyurmasının, küresel çapta yeni kömür santrali inşa etmeme kararına oldukça yakın olunduğunu ve “COP26’da kömürü tarihe gömmek öncelik olarak görüldüğünü” ifade ediyorlar.

Kaynakhttps://www.iklimhaber.org/komuru-tarihe-gommek-oncelik-olarak-goruluyor/

25.10.2021 – “COP26, Türkiye’nin yeni kömür santrali inşa etmeyeceğini duyurması için iyi bir fırsat”

Europe Beyond Coal Kampanya Direktörü Kathrin Gutmann, COP26 ve sonrasında, halk sağlığını ve ekonomileri felaketten etkili bir şekilde korumanın başka bir yolu olmaması nedeniyle, yeni kömür projelerini iptal eden daha fazla taahhüt ve yenilenebilir enerjiye yönelik daha fazla çaba beklediklerini ifade ediyor.

Kaynakhttps://www.iklimhaber.org/cop26-turkiyenin-yeni-komur-santrali-insa-etmeyecegini-duyurmasi-icin-iyi-bir-firsat/

25.10.2021 – Atmosferdeki sera gazı birikimi pandemiye rağmen 2020’de rekor düzeye ulaştı

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), koronavirüs pandemisine karşın 2020’de atmosferi ısıtan gaz salımının rekor seviyelere ulaştığını açıkladı. Karbondioksit, metan ve azot oksit miktarları, son 10 yıldaki yıllık ortalamadan daha fazla arttı. WMO, bu seviyelerin sıcaklıkları Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen amaçların ötesine çıkartacağını söylüyor ve bu durumda daha da ısınan dünyada doğal kaynaklardan gelen karbon salımını artıracağından kaygı duyuluyor.

Koronavirüs salgını döneminde alınan kısıtlama önlemleriyle, CO₂ emisyonları dünya genelinde %5,6 oranında azaldı. Peki, bu azalma atmosferdeki sera gazı birikimlerine neden yansımadı? Bunda birkaç faktör rol oynadı. İnsan faaliyetlerinin yol açtığı emisyonların yaklaşık yarısı ağaçlar, toprak ve okyanuslar tarafından alınıyor. Ancak bunların sera gazlarını özümseme kabiliyeti büyük ölçüde sıcaklıklara, yağmura ve diğer unsurlara bağlı.

Bir diğer sorun da, son 10 yılda karbondioksit salımının sürekli artması. Yani geçen yıl karbon salımı azalmış olsa da, atmosferdeki karbon seviyesinde artış 2011-2020 arasındaki ortalama düzeyden daha fazlaydı. WMO’nun yıllık sera gazı bültenine göre atmosferdeki karbondioksit seviyesi milyonda 2020’de 413,2 partiküle ulaştı ve sanayi devrimi öncesi düzeyin yüzde 149 fazlası oldu.

Kaynakhttps://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59037669

22.10.2021 – OECD ülkelerinin çoğunluğu kömür santralleri için ihracat kredilerine son verecek

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nden (OECD) yapılan açıklamada, Türkiye, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Japonya, Kore, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre, İngiltere ve ABD’nin kömürle çalışan termik santrallere ihracat kredisi sağlamayı Ekim ayı sonunda durduracağı belirtildi.

Söz konusu uzlaşmanın yasal açıdan bağlayıcılığı olmayan güven üzerine kurulu bir uzlaşma olduğuna vurgu yapılan açıklamada, uzlaşmanın iklim değişikliğine karşı mücadeleyi desteklemek için COP26 bağlamında kabul edildiği ifade edildi.

Kaynakhttps://www.aa.com.tr/tr/cevre/oecd-ulkelerinin-cogunlugu-komur-santralleri-icin-ihracat-kredilerine-son-verecek/2399957

21.10.2021 – Kömür beyliğine karşı rençber kadınlar

İklim/çevre krizinin tarım ve tarım emekçileri üstündeki etkisini, termik santrallar ekseninde değerlendirmek amacıyla İklim Haber ekibi “Kömürün Pençesinde Kadın Tarım Emeği” dosyası hazırladı. Türkiye’nin üç farklı bölgesindeki köylerde görüşmeler yapılan dosyada tarih boyunca gıda üretiminin başrolünde kadınların yer aldığı gerçeğini akılda tutarak Muğla-Milas, Çanakkale-Çan ve Bartın-Amasra’da kadınlardan çiftçilerin sorunlarını, çiftçilerden de kadınların sorunları konuşularak haberleştirildi.

Kaynakhttps://www.iklimhaber.org/komur-beyligine-karsi-rencber-kadinlar/

20.10.2021 – Köylüler kömür madenine karşı bir araya geldi

Antalya’nın Korkuteli ilçesindeki Dereköy Yaylası’nda açılmak istenilen kömür madenine karşı 21 aydır mücadele veren köylüler, mahkeme keşfi öncesinde bir araya geldi. Uzmanlar, Dereköy Yaylası’nda kömür madeni açılırsa su kaynaklarının kirleneceğini ve Korkuteli’ne bağlı köylerde tarım yapmanın zorlaşacağını bildiriyor. Yayladaki su kaynakları Korkuteli’nde bulunan on beş köye tarımsal sulama imkânı sunuyor.

Maden ocağına karşı Dereköylülerin açtığı davada Antalya 3. İdare Mahkemesi; Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararına karşı, 30 Ekim 2021’de bilirkişilerin keşif yapmasını istedi.

Kaynakhttps://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/koyluler-komur-madenine-karsi-bir-araya-geldi/

20.10.2021 – AB: “Enerji krizinin ortasında kömüre dönmek iklim trajedisi olur”

Koronavirüs krizini takiben bu yılki toplu endüstriyel toparlanma, her yerde enerji talebinde ve fiyatlarında bir artışa yol açtı. Avrupa’da, yükselen toptan doğalgaz fiyatları, bölgedeki ülkeleri yüksek kirletici yakıttan vazgeçirmeye çalışırken, daha fazla kuruluşu elektrik üretimi için kömüre geçmeye teşvik etti.

Asya’da, Çin ve Hindistan gibi dev pazarlardan gelen kömür talebi, ekonomilerinin pandemi kaynaklı büyük düşüşlerin ardından yeniden toparlanmasıyla arttı. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans Endonezya ziyareti sırasında Reuters’e verdiği röportajda, “Bu krizde geleceği olmayan ve son derece kirletici bir enerji olan kömüre yeniden yatırım yapmaya başlarsak bu bir trajedi olur” dedi. Kömür fiyatları yükselirken yenilenebilir enerji fiyatlarının sürekli olarak ucuz kaldığını belirten Timmermans, “Bu enerji krizi sırasında yapılacak en akıllıca şey, fosil yakıtlara olan bağımlılığınızı mümkün olan en kısa sürede azaltmaktır” diye ekledi.

Kaynakhttps://www.iklimhaber.org/ab-enerji-krizinin-ortasinda-komure-donmek-iklim-trajedisi-olur/

20.10.2021 – BM’ye göre hükümetler 2030’a kadar vaatlerinin iki katı fosil yakıt üretimi planlıyor

Birleşmiş Milletler (BM), hükümetlerin 2030’a kadarki fosil yakıt üretim planlarının, iklim değişikliğini kontrol altında tutmaya yönelik planlarla uyuşmadığını açıkladı. BM Çevre Programı (UNEP) hükümetlerin 2030’da, küresel ısınmayı 1,5 derece artışla sınırlamak için gereken maksimum miktarın iki katından daha fazla fosil yakıt üretmeyi planladığını duyurdu.

UNEP’e göre 2040’a gelindiğinde hükümetler, 1,5 derecelik ısınma hedefi için gereken miktarın yaklaşık beş katı kömür, üç katı petrol ve iki buçuk katı doğal gaz üretecek. Stockholm Çevre Enstitüsü’nden Ploy Achakulwisut “Araştırmanın sonucu net: Küresel kömür, petrol ve gaz üretimi derhal azaltılmalı” diyor ve ekliyor: “Fakat hükümetlerin planları bu yönde değil.”

Kaynakhttps://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58978438

19.10.2021 – Birleşik Krallık Bilim Müzesi’ndeki iklim sergisinin sponsoru kömür devi Adani oldu

Birleşik Krallık Bilim Müzesi’nin gerçekleştireceği bir iklim sergisinin sponsorluğunu uluslararası maden şirketi Adani’nin üstlenmesi tepkilere yol açtı. 2023 yılında açılacak Enerji Devrimi galerisi dev ölçekli kömür madeni projeleriyle bilinen Adani’nin Yeşil Enerji Kolu tarafından desteklenecek. Habere göre müze tarafından yapılan açıklamada galerinin “fosil yakıtlara küresel bağımlılığı azaltmak için gereken en son iklim bilimini ve enerji devrimini göstereceği” belirtildi. Bilim Müzesi Grubu Başkanı Dame Mary Archer şunları söyledi: “Bu galeri, dünyanın en acil sorununa gerçekten küresel bir bakış açısı getirecek. Adani Yeşil Enerji’ye önemli finansal destek için çok minnettarız” ifadelerini kullandı. Kampanyacılar ise kararı “şaşırtıcı” ve “pervasız” olarak nitelendirdi.

Bilim Müzesi daha önce de petrol ve doğalgaz devleri Shell, BP ve Equinor ile yaptığı sponsorluk anlaşmaları nedeniyle ağır eleştiriler almıştı. Shell ile yapılan anlaşma, müzenin petrol şirketinin “iyi niyetine veya itibarına zarar vermemesini” taahhüt eden bir madde içeriyordu. Müzenin eski müdürü iklim bilimci Prof. Chris Rapley, tepkilerin ardından 2 Ekim tarihinde danışma kurulundan istifa etti.  

Kaynakhttps://yesilgazete.org/birlesik-krallik-bilim-muzesindeki-iklim-sergisinin-sponsoru-komur-devi-adani-oldu/

18.10.2021 – COP26: Johnson’ın kömür ve nakit hedefleri tehlikede

COP26 için çok önemli olan bir anlaşmayı hazırlamayı amaçlayan G20 toplantısında istenilen sonuçlar elde edilemedi. Kömür kullanımına son verilmesi, hatta net sıfırın hedeflenmesi konusunda fikir birliği yoktu ve toplantıya aşina olan kişiler, hâlihazırdaki pozisyonların son aylarda bu görüşlerden daha da uzaklaştığını ifade ediyorlar. Liderlerin iklimi konuşmak için son görüşmelerinden bu yana yaşananlar kilit önemde. Gaz krizi, enerji güvenliğinin önemini ortaya koydu. Fosil yakıt sektörü, alternatifler boşluğu doldurmaya hazır olmadan fosil yakıtlardan vazgeçmenin risklerinin ortada olduğunu söylüyor. Çin, madencilere mümkün olduğu kadar çok kömür çıkarmalarını emretti. İngiltere bile daha fazla kömürle çalışan enerji kullanıyor.

COP26 Başkanı Alok Sharma, 197 ülkeyi emisyonları azaltmak ve hedeflerini büyütmeye devam etmeleri için bir anlaşma yapmaya ikna etmeye çalışırken, bir dizi önemli liderin zirveye katılmama ihtimali ile de mücadele etmek zorunda. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in zirveye katılması beklenmiyor. Amazon havzasının bir karbon yutağı olarak önemi ve herhangi bir küresel karbon pazarındaki rolü nedeniyle önemli bir oyuncu olan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da zirveye katılmayacak. Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin de, dünyanın en büyük üçüncü emisyon yayıcısı ve son zamanlarda anlaşmalara aracılık etme çabalarındaki bir duraklama, henüz zirveye katılıp katılmayacağı doğrulanmadı. ABD Başkanı Joe Biden zirvede olacak, ancak ülkeleri daha iddialı adımlar atmaya ikna etmeye çalışan iklim elçisi John Kerry bile bu hafta beklentileri aşağı çekti.

Kaynakhttps://www.iklimhaber.org/cop26-johnsonin-komur-ve-nakit-hedefleri-tehlikede/

16.10.2021 – Almanya erkene çekti: 2030’da kömür santrallerinin tamamını kapatıyor

Kömür santrallerinden tamamen kurtulmayı planlayan Almanya 2038 hedefini 2030 yılına çekti. Almanya elektrik enerjisinin büyük bölümünü güneşten ve rüzgardan elde etmeyi planlıyor. Bir sonraki muhtemel koalisyon hükümetini kuracak olan Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberaller üzerinde uzlaştıkları anlaşmayı açıkladı. Ortak açıklamada “iklim korumasına ilişkin hedeflere ulaşmak için kömür santralinden hızlandırılmış bir çıkış gerekli. İdeal olarak, bu 2030 yılına kadar gerçekleştirilmeli” denildi.

Kaynakhttps://gazetekarinca.com/almanya-erkene-cekti-2030da-komur-santrallerinin-tamamini-kapatiyor/

15.10.2021 – Çin kömüre yatırımını artıracak: 2030’da emisyonların zirve yapması planı gözden geçirilecek

Çin, kömürle çalışan daha fazla elektrik santrali inşa etmeyi planlıyor. Aynı zamanda emisyonları azaltmak için zaman çizelgesini yeniden gözden geçireceğini ima eden bir açıklamada bulundu. Bu, İngiltere’nin Glasgow’da gerçekleşecek COP26 iklim zirvesinde kömürün aşamalı olarak kaldırılmasına ilişkin küresel bir anlaşma sağlama hedeflerine önemli bir darbe vurdu.

Çin Başbakanı Li Keqiang, Pekin Ulusal Enerji Komisyonu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, fabrikaları ve evleri etkileyen elektrik kesintileri nedeniyle ülkenin birçok bölgesi karanlığa gömüldükten sonra düzenli enerji arzının önemini vurguladı.

Kaynakhttps://www.iklimhaber.org/cin-komure-yatirimini-artiracak-2030da-emisyonlarin-zirve-yapmasi-plani-gozden-gecirilecek/

14.10.2021 – 10 kişiden 9’u kömür soluyor

Environmental Science and Pollution Research Dergisi’nde yayımlanan “İstanbul’da Covid-19’a Bağlı Ölümlerde Hava Kirliliği ve Sosyoekonomik Düzeyin Etkisi” başlıklı araştırma, kirli havanın Covid-19’dan ölüm riskinin daha da artmasına yol açtığını gösterdi. Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) raporuna göre, Türkiye elektriğinin %56’sını fosil yakıtlardan, %37’sini de kömürden elde ederken uzmanlar, kömüre dayalı elektrik üretiminin yarattığı yoğun hava kirliliğinin halk sağlığı için büyük bir risk oluşturduğunu söylüyor.

HEAL raporuna göre, kömürden en çok etkilenen bölge, “kömür kuşağu” olarak da adlandırılan Zonguldak, Çanakkale, Milas-Muğla arasındaki havza. Çoğu büyük şehirler tüm Akdeniz ve Karadeniz kıyı şeridi de kömürden büyük ölçüde etkileniyor.

Greenpeace’in Hava Kirliliği Algısı Anketi’ne göre 10 kişiden 9’u pencereyi açtığında temiz hava alamadığını ya da kömür kokusu soluduğunu belirtiyor. DSÖ’nün açıkladığı verilere göre, hava kirliliği küresel ölçekte insan sağlığına yönelik en büyük çevresel tehdit olarak görülüyor. Hava kirliliği dünyada her yıl 7 milyon insanın erken ölümüne yol açarken astım, bronşit, solunum yolu gibi akciğer hastalıklarının yanı sıra; kanser, kalp ve damar hastalıklarını da tetikliyor.

Kaynakhttps://www.birgun.net/haber/10-kisiden-9-u-komur-soluyor-362020

14.10.2021 – Bulgaristan 2040 yılında kömür ocaklarının kapatılması için AB ile müzakereler yürütecek

Hükümetin onayladığı Ulusal Toparlanma ve Kalkınma Planında 2038 veya 2040 yılında olmak üzere kömür santrallerinin kapatılması için iki tarih belirlendi. Başbakan Stefan Yanev bu tarihin teknik analizler bazında kesinlik kazanacağını söyledi. Son beş ayda belge üzerinde yoğun çalışma yapıldı. Plan 46. Halk Meclisindeki temsilcileriyle de görüşüldü.  

Kaynakhttps://bnr.bg/tr/post/101541336/bulgaristan-2040-yilinda-komur-ocaklarinin-kapatilmasi-icin-ab-ile-muzakereler-yurutecek

12.10.2021 – Yeşil Mutabakat’a uyum için kömürden çıkılmalı

Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylaması ve 2053 için net sıfır emisyon hedefi belirlemesiyle iklim politikası somutlaşmaya başlarken, birçok sektörü yakından ilgilendiren yeşil dönüşümün gerçekleştirilmesine yönelik hazırlıklar ivme kazandı.     

Uzmanlar, karbon yoğunluğunun azaltılması için atılması gereken ilk adımın Türkiye’nin 2030’a kadar kömürden çıkışını sağlayacak bir strateji belirlemesi olduğunu ve bunu ömrünü doldurmuş santrallerden başlayarak gerçekleştirmesi gerektiğini belirtiyor. Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği Kurucu Direktörü Bengisu Özenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşması için sadece yenilenebilir enerji yatırımları yapmasının yeterli olmadığını belirterek, “Öncelikle kömürden çıkışı öngören bir yol haritası gerekiyor ki tutarlı bir yeşil dönüşüm gerçekleştirilebilsin. Türkiye’nin 2030’a kadar kömürden çıkması gerek. Kömür kaynaklı emisyonlar 2030’a kadar azaltmamız gereken emisyon miktarıyla neredeyse başa baş” dedi.

Kaynakhttps://www.aa.com.tr/tr/cevre/yesil-mutabakata-uyum-icin-atilmasi-gereken-ilk-adimlar-enerji-sektorunde-yogunlasiyor/2390807

10.10.2021 – “Paris Anlaşması kapsamında otuz yıl içerisinde dönüşümü başarabilmek için acilen kömürden çıkılması gerekiyor”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Paris İklim Anlaşması’nı onayladı. Anlaşma kapsamında kömür üretiminin azaltılması da yer alıyor. Ancak Türkiye’de kömürün hem üretimi hem de tüketimi artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Eylül ayı enflasyon oranlarında son bir ayda fiyatı en çok artan ürün kömür oldu. TÜİK verilerine göre kömür 1 ayda %33,72 arttı. Anlaşma kapsamında Türkiye’nin hedefi karbondioksit emisyonu artışını 2030’a kadar %21 azaltma, 2053’te ise sıfır emisyona ulaşma. Bu hedefler doğrultusunda Türkiye’nin, petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımının azaltması, yenilenebilir enerjiyi ön plana çıkartması gerektiriyor. İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı Dr. Ümit Şahin’e göre sadece elektrik sektöründe değil ulaşımda, sanayide, binalarda, tarımda, emisyona neden olan tüm sektörlerde bir dönüşüm şart. “Bu otuz yıl içerisinde dönüşümü başarabilmek için hemen başlamak gerekiyor. Hemen başlamak için de en etkili ve en acil olan şey kömürden çıkıştır” diyen Şahin, Türkiye’nin doğaya zarar veren, Kanal İstanbul gibi mega projeleri, büyük otoyolları, büyük havaalanlarını da bir kenara bırakması gerektiğini ifade ediyor.

Dr. Ümit Şahin’e göre kömürün artık enerji politikasında bir yerinin kalmadığı kabulüyle yeni kömür termik santral yatırımlarından tamamen vazgeçilmeli, mevcut santralleri kapatmayı öngören bir kömürden çıkış takvimi belirlenmeli.

Kaynakhttps://t24.com.tr/haber/paris-anlasmasi-kapsaminda-otuz-yil-icerisinde-donusumu-basarabilmek-icin-acilen-komurden-cikilmasi-gerekiyor,984570

07.10.2021 – Kömürün geleceği kararıyor: Yeni kömür projesi stoku hızla azalıyor

Yeni araştırma, küresel ölçekte yeni kömürlü termik santral proje stokunun hızla azaldığına dikkat çekiyor. Araştırma aynı zamanda, birden fazla yeni kömür santrali planlayan ülke sayısının yalnızca 21 olduğunu ortaya koyuyor. Belirtilen ülkelerin %80’inin, Çin tarafından sunulacak kamu finansmanı arayışı sürüyor. Çin’in deniz aşırı kömür santrallerine sunduğu finansmanı sonlandıracağına dair yaptığı açıklaması, bu santrallerin geleceğini belirsiz hale getiriyor.

Ember, E3G ve Global Energy Monitor düşünce kuruluşları tarafından bugün yayımlanan “No New Coal Factbook” (Yeni Kömür Santralı Yok) çalışması, dünya genelinde kömürlü termik santral inşa etmeyeceğine dair beyanda bulunmayan ülkelerin durumunu ortaya koyuyor. Uluslararası Enerji Ajansı, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırma hedefine ulaşmak için 2021 yılından sonra yeni kömür santrali yapılmaması gerektiğini belirtiyor.

Günümüzde, proje stokunda birden fazla kömürlü termik santral planı bulunan 21 ülke bulunuyor. Planlama aşamasında en fazla projeye sahip ülkeler arasında Çin, Hindistan, Vietnam, Endonezya, Türkiye ve Bangladeş bulunuyor.

Kaynakhttps://www.iklimhaber.org/komurun-gelecegi-karariyor-yeni-komur-projesi-stoku-hizla-azaliyor/

07.07.2021 – Paris Anlaşması TBMM’de onaylandı: Sırada kömürden çıkış var

Türkiye, iklim değişikliği ile mücadele amacıyla ülkelerin ortak hareket etmelerini hedefleyen Paris Anlaşması’nı TBMM’ye sunarak onayladı. Görüşmelerin ardından yapılan oylamada 353 milletvekili oy kullandı ve oy birliği ile 353 oy ile “Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğunu Dair Kanun Teklifi” kabul edildi.

Hükümetin yeni iklim politikası dahilinde ilk adım olarak yeni kömür santrali yapılamayacağını taahhüt etmesi önem kazanıyor. 2053 yılında net sıfır emisyona ulaşmak için yeni kömür yatırımlarının yapılmaması gibi bazı önemli kilometre taşlarının bugün belirlenmesi gerekiyor. İklim politikasında yeni bir döneme giren Türkiye’nin, yeni kömürlü santrallerinin inşaatını durdurmayı amaçlayan “Yeni Kömür Santrali Yok Sözleşmesi” gibi girişimlerin izinde “yeni kömür yok” hedefini mutlaka taahhüt etmesi gerekiyor.

Türkiye’nin aynı zamanda kömürden aşamalı çıkış için de bir hedef yıl belirlemesi önem taşıyor. Mevcut kömürlü termik santrallerin, yenilenebilir kaynaklarla ikame edilerek aşamalı olarak emekliye ayrılması, 2053 net sıfır hedefinin gerçekleştirilmesi için olmazsa olmaz. Bugün itibariyle, Avrupa’da 19 ülke kömürden tamamen çıktı ya da tamamen çıkma taahhüdünü duyurdu. İklim politikasında yeni bir döneme giren Türkiye, kömürden çıkışı planlayarak, bu konuda lider ülkeler arasına girebilir.

Kaynakhttps://www.iklimhaber.org/paris-anlasmasi-tbmmde-onaylandi-sirada-komurden-cikis-var/

05.10.2021 – Zonguldak’ta kömür endüstrisinin şehrin ekonomik ve toplumsal yapısı üzerindeki etkisi

Zonguldak Havzasında, kömür üretimi ve ona bağlı diğer faaliyetlerin 1990’lardan itibaren hızlanan özelleştirmelerle birlikte gerilediği görülüyor. Zonguldak’ın kömürle başlayan endüstriyel faaliyetleri ve buna bağlı gelişen sosyal hayatı bu gelişmelerden büyük oranda etkileniyor. Bölgede istihdam olanaklarının ciddi anlamda azalıyor olması; Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı kömür çıkarma faaliyetlerinin özel sektöre devredilmesi ile madencilik gibi emek yoğun bir sektörde, işçilerin çalışan haklarında ve çalışma koşullarında sıkıntılar yaşanması; diğer sektörlerin çeşitlilik göstermemesi nedeniyle insanların çok ciddi riskler altında kaçak ocaklarda çalışmak durumunda kalması, bölgenin sosyo-ekonomik gelişiminde tarihsel bir rol oynamış kömür sektörünün bölge insanı için artık bir gelecek vaat etmediği sonucunu doğuruyor.

Kaynakhttps://www.greenpeace.org/turkey/raporlar/zonguldakta-komur-endustrisinin-sehrin-ekonomik-ve-toplumsal-yapisi-uzerindeki-etkisi/

02.10.2021 – Norveç, Kuzey Kutbu’ndaki son kömür madenini kapatma kararı aldı

Norveç, 2023 yılında Svalbard adasında kalan son kömür madenini kapatma kararı aldı. Yerel yetkililer, 7’nci Maden olarak bilinen Longyearbyen kasabasındaki tesisin lisansının uzatılmayacağını duyurdu. Tesisi işleten maden şirketi de faaliyetlerini Eylül 2023’te sonlandıracağını açıkladı.

Norveçli şirketten yapılan açıklamada, “7’inci maden yerel bir enerji santralinin kömür tedarikini karşılıyordu. Kontratta sona gelindi, dolayısıyla madeni işletmek için bir neden kalmadı” denildi. Norveç’in kararıyla Kuzey Kutbu’ndaki kömür madenciliğin sonuna doğru bir adım atılmış olsa da Rus şirketler bölgedeki varlığını sürdürüyor.

Kaynakhttps://tr.euronews.com/2021/10/02/norvec-kuzey-kutbu-ndaki-son-komur-madenini-kapatma-karar-ald