7 Mayıs 2021 – Birleşmiş Milletler 2040 yılına kadar kömür kullanımını bırakma çağrısında bulundu

7 Mayıs 2021 – Birleşmiş Milletler 2040 yılına kadar kömür kullanımını bırakma çağrısında bulundu

7 Mayıs 2021 – Birleşmiş Milletler 2040 yılına kadar kömür kullanımını bırakma çağrısında bulundu

12. Petersberg İklim Diyaloğu’na katılan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, G7 ülkelerine, gelecek 5 yıl içinde iklim değişikliğiyle mücadele için finansman taahhütlerini artırmaları çağrısında bulundu. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine adaptasyonu için finansal ve teknolojik destek gerektiğine dikkat çeken Guterres, G7 ülkeleri ve diğer gelişmiş ülkelere iklim finansmanlarını artırıp 2040 yılına kadar kömür kullanımına son vermeleri gerektiğini duyurdu. Guterres, geçen yıl da aşırı hava olaylarının ve iklim değişikliğinden kaynaklanan felaketlerin en yüksek seviyelere ulaştığı uyarısını yapmıştı.

Kaynak: https://temizenerji.org/2021/05/07/bmden-komur-kullanimini-birakin-cagrisi/

11 Mayıs 2021 – Asya Kalkınma Bankası kömürden çıkış kapsamında kömür finansmanından çıkıyor

Asya Kalkınma Bankası (Asian Development Bank), en son 2009 yılında güncellediği enerji politikası için, enerji ortamında yaşanan köklü değişiklikleri ve iklim değişikliği konusunun ulaştığı kritik noktayı göz önünde bulundurarak yeni bir taslak oluşturdu. Kömür madenciliği ve elektrik santralleri için tüm finansmanın sona erdirileceği yeni politikada petrol ve gaz üretimine destek de yasaklanacak. Filipinler merkezli banka, Asya genelinde kömür çıkışını destekleyerek “yerel topluluklar ve paydaşlarla iş birliği içinde yeni istihdam yaratmayı destekleyeceğini” söyledi. Taslak politika, Asya’nın büyük ekonomilerinde kömürden çıkış dizisinin sonuncusu olarak oluşturuldu. Nisan ayında da Çin, kömür odaklı enerji üretimini kademeli olarak azaltmadan önce 2025 itibarıyla kömür tüketimini zirveye çıkarmayı taahhüt etmişti.

Kaynak: https://www.iklimhaber.org/asya-kalkinma-bankasi-komur-finansmanindan-cikiyor/

21 Mayıs 2021 – Uluslararası Enerji Ajansı’nın yeni raporuna göre kömürle birlikte doğalgazın da bırakılması gerekiyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ‘2050’de Sıfır Emisyon: Küresel Enerji Sektörü için Yol Haritası’ özel raporunu yayımladı. 2040 yılına kadar temiz elektriğe küresel bir geçişin olması gerektiğini belirten rapora göre; kömür enerjisini aşamalı olarak bırakmakla birlikte dünyanın doğal gaz enerjisini de aşamalı olarak durdurması gerekiyor. Raporda, IEA’nın, 2050’de sıfır emisyon hedefine ulaşılması için küresel enerji sektörüne sunduğu 400 maddelik bir yol haritası bulunuyor. Yol haritasına göre, 2030’a kadar güneş enerjisinde yıllık 630 GW, rüzgârda ise 390 GW kapasitenin devreye alınması gerekiyor. Raporu değerlendiren Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi Politika ve Projeler Direktörü Joyce Lee; “Bu rapor, dünya çapında hükümetler için artık ayaklarını sürüyemeyecekleri ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanma konusunda ciddileşmeleri gerektiğini bildiren bir alarm niteliğinde. 2050’ye kadar net sıfıra ulaşmak için gereken rüzgâr enerjisi artışının ölçeği çok büyük. 2030 yılına kadar her yıl 390 GW rüzgâr enerjisi kapasitesi üretmemiz gerekiyor. Şu anda yılda sadece 90 GW kuruyoruz ve birçok ülkede sistem yenilenebilir enerjilere karşı istiflenmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://temizenerji.org/2021/05/21/uzmanlar-2050-sifir-emisyon-raporunu-degerlendirdi-komurun-yaninda-dogalgaz-da-asamali-olarak-birakilmali/

24 Mayıs 2021 – G7 Ülkeleri kömür projelerinin uluslararası finansmanını durdurma kararı aldı

ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin çevre bakanları, Paris Anlaşması gereği kabul edilen küresel sıcaklıklardaki artışı 1,5 derece ile sınırlandırma hedefi kapsamında, bu yılın sonuna kadar kömür projelerinin uluslararası finansmanını durdurma kararı aldıklarını açıkladı. Yayımlanan bildiride, “İhracat finansmanı, yatırım, mali ve ticaret teşvik desteği de dâhil olmak üzere, 2021 sonuna kadar kömür üretimi için sunulan hükümet desteğine mutlak bir son vermek için somut adımlar atmayı taahhüt ediyoruz” ifadelerine yer verildi. G7 ülkeleri bu bildiri kapsamında 2030 yılına kadar sıfır karbonlu enerji sektörü hedefi belirledi.

Kaynak: https://temizenerji.org/2021/05/24/g7-ulkeleri-komure-saglanan-finansmani-durduracak/