Tarım Alanları Kömür Yatırımlarına Açılan 7 Bölgemiz

Enerji Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı elektrik üretiminde kömürün payını artırmak için ülkemizdeki yerli kömür rezervlerinin kullanılmasına karar verdi. Bu bölgelerde çıkarılacak kömür, yine bu bölgelere kurulacak termik santrallerde yakılacak ve böylelikle elektrik üretilecek. 
Türkiye’deki rezervler, kalite olarak sıralamada en altta olan kömür çeşidi olan linyitten oluşuyor. Linyitlerin kalorisi düşük ve sülfür, nem ve kül oranı çok yüksek. Bu da kömürün kalitesiz ve kurulacak termik santrallerin verimsiz, çevreye verilen zararın yüksek olması anlamına geliyor.
Tarım alanları kömür yatırımlarına açılan 7 bölgemiz:

1.Konya Karapınar


Karapınar’da 1950’lerde nüfus baskısı ve denetimsiz otlatma, iklime ve bölgenin ekolojisine uygun olmayan tarımsal etkinlikler çölleşme sorunu nedeniyle çölleşme sorunu ve tüm yerleşimin taşınması riski ile karşı karşıya kaldı. Bölgede rüzgâr erozyonu mücadelesi 1962 yılında o dönem faal olan Toprak Su Genel Müdürlüğü tarafından 160.000 dekarlık bir alanda yürütüldü. Çölleşme nedeni ile taşınma riski ile karşı karşıya kalmış bu yöre bugün önemli tarımsal ekonomi haline geldi.  Kurak iklime özgü bitki örtüsü nedeniyle iklim değişikliğinin kapımızı çaldığı şu dönemde gelecek için ihtiyacımız olan kuraklığa dayanıklı bir gen bankası.Karapınar – Ereğli (Konya) ve Ayrancı’yı (Karaman) kapsayan bölgeye 6-10 arası kömürlü termik santral kurulması gündemde.

2.Karaman Ovası



Karaman bisküvi kokan bir şehir. Süt, buğday ve elma üretimi ile büyük gıda fabrikaları için gözde bir yatırım alanı. 11 milyon dikili elma ağacı ile Türkiye’nin elma üretiminde söz sahibi bir şehir. Bugün Türkiye’nin en büyük ikinci elma üreticisi olan il, yakın zamanda liderliği kapabilir. Karaman, aynı zamanda Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli en yüksek bölgelerinden.Karapınar – Ereğli (Konya) ve Ayrancı’yı (Karaman) kapsayan bölgeye 6-10 arası kömürlü termik santral kurulması gündemde.

3.Konya Ereğli


Ereğli, Türkiye’nin en fazla süt üretimi yapılan ilçelerinden. Tarımın tarihi Ereğli’de yazılmış desek abartmayız. Hititlerden günümüze ulaşmış tarım anıtını olan İvriz’de görmek mümkün. Torosların kar sularıyla beslenen İvriz Çayı`nın kaynağında, ki aynı zamanda Ereğli Ovası’nın da yaşam kaynağı olan suyun çıktığı yerde özellikle yapılmış kaya kabartmasında Kral Warpalavas, bir elinde bir demet buğday başağı bir elinde bir salkım üzüm olan Bereket Tanrısı’na şükranlarını sunuyor. Ereğli’den geçerken bozkırı terk edip Akdeniz iklimine yaklaştığınızı hissediyorsunuz.Karapınar – Ereğli (Konya) ve Ayrancı’yı (Karaman) kapsayan bölgeye 6-10 arası kömürlü termik santral kurulması gündemde.

4.Çukurova



“Toros dağlarının etekleri ta Akdeniz’den başlar. Kıyıları döven ak köpüklerden sonra doruklara doğru yavaş yavaş yükselir. Akdeniz’in üstünde daima, top top ak bulutlar salınır. Kıyılar dümdüz, cilalanmış gibi düz killi topraklardır” sözleriyle betimler Çukurova’yı Yaşar Kemal. Mersin’den başlayıp İskenderun’a kadar uzanan Çukurova’nın tarımsal verimliliği dünyaca ünlü. Seyhan ve Ceyhan nehirleri oluşturduğu deltada pamuk tarımının başlamasıyla şöhreti artmış. Türkiye’de üretilen narenciyenin neredeyse yarısı buradan. Bereketli toprakları ile yöre tüm Türkiye’yi besliyor.Bölgede işletmede 3 termik santral var, 17 tanesi de projelendirilmiş durumda.

5.Trakya

Trakya deyince akla ilk gelen ayçiçeğidir. Balkanlardan Trakya’ya göçenler beraberinde getirmiş, Anadolu böyle tanımış. Şu an Türkiye’deki toplam üretiminin %80’ini Trakya’da yapılıyor. Bölgeyi oluşturan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ın başlıca geliri tarım.Bölgenin tam ortası enerji üretim alanı ilan edildi, kömür ocağı ve termik santraller kurulması planlanıyor.

6.Eskişehir Alpu


Alpu, İç Anadolu’nun sulanan ender ovalarından. Porsuk’un beslediği Alpu Ovası’nın da içinde olduğu III. agro-ekolojik bölge, Eskişehir’de üretilen tahılın, şeker pancarının, yoncanın, mısırın yarısından fazlasını üretiyor. Alpu İç Anadolu Bölgesi’nin zengin ovalarından biri. 454.460 dekar (45.446 hektar) tarım arazisi var.
Alpu’daki linyit rezervinin 6.000 MW’lık termik santralle değerlendirilmesi planlanıyor. Bu, bölgeye 10 tane kömürlü termik santralin kurulması demek. Türkiye’nin şu andaki linyit yakıtlı termik santral kurulu gücü 9.800 MW. Tüm Türkiye’deki yerli kömür kurulu gücünün %60’ının tek başına bu bölgeye kurulması değerlendiriliyor.

7.Çanakkale


Çanakkale’de 22.000 çiftçinin geçimi toprağa ve suya bağlı. Çanakkale’nin verimli tarım alanları bizlerin de gıda güvencemizin teminatı. Türkiye’deki domates, biber, zeytin, şeftali üretiminde Çanakkale hep ilk 5’te. Kazdağlarının havası, suyu ile beslenen Biga Ovası ve Agonya Ovası’nın mahsulünde İda’nın tadı var.Çanakkale’de işletmede zaten 3 kömür santrali var, 2 tanesi inşa halinde, 11 tanesi daha projelendirilmiş durumda.